• Trött på varor från USA? Det finns alternativ. Läs mer >>>
• Sälj rockmärken. Läs mer >>>
• Starta lokalgrupper. Läs mer >>>
• Starta en studiecirkel om Irak-konflikten. Läs mer >>>
• Häng en vit handuk i fönstret. Läs mer >>>
• Bilda en musik- eller teatergrupp. Läs mer >>>
• Köp en annons i tidningen. Läs mer >>>
• Böcker till bokbord. Läs mer >>>

Trött på varor från USA? Det finns alternativ.
Krigets finansiärer finns på svenska butikshyllor. Om man inte vill vara med och finansiera USA:s krigspolitik kan man helt enkelt låta bli att köpa vissa varor. Bakom svenskklingande varunamn såsom Gevalia, Mer, Estrella och Marabou döljer sig multinationella företag som stödjer George Bush och därmed USA:s krigspolitik. Altria, Coca-cola, Procter & Gambler, Pepsicola samt General Electric är fem synnerligen Bushvänliga företag med många produkter också på den svenska marknaden. Här publicerar vi en fickguide med deras svenska varunamn och alternativa varor för den som vill välja något annat. Guiden är lätt att vika efter de streckade linjerna och ha med sig när man handlar. Ladda hem den här.
Fickguide framsida
Fickguide baksida

Bojkotter som antikrigsprotest växande global rörelse
I Storbritannien har Stop Esso-gruppens bojkottkampanj (Esso är fortfarande namnet på Exxon i Storbritannien), som bl a stöds av organisationerna Green Peace och Friends of the Earth, lett till kännbara förluster för Exxon. Enligt StopEsso är det en miljon människor i Storbritannien som aktivt valt att inte köpa Essoprodukter. I flera europeiska länder växer bojkottrörelsen, f f a i Italien, Belgien, Tyskland och Grekland. Det är inte endast konsumenter som deltar i denna rörelse, även företag och kulturpersonligheter vägrar i allt större utsträckning att ha kontakter med USA-företag. I Asiatiska länder är bojkottrörelsen på väg att bli en massrörelse.

Länkar till internationella organisationer som organiserar bojkotter mot USA-varor:

Global Boycott for Peace (svenska sidan)
http://www.globalboycottforpeace.org/ne/sverige.html
IDEA -International Group for Direct Economic Action http://www.boycottwar.net/
Comsumers Against War
http://www.consumers-against-war.de/caw.htm

Peace Action
http://peace-action.inbyron.com/

Starta lokalgrupper
Det är viktigt att bygga upp krigsmotståndet lokalt. Lokalgrupperna kan se ut på många olika sätt. Ett sätt är att formera sig efter de olika T-banelinjerna i Stockholm som gruppen utmed röda
T-banelinjen gjort. Man kan välj
a att gå ihop enskilda individer, men man kan också bilda lokala nätverk. Kontakta i så fall lokala freds-, solidaritets- och invandrarorganisationer, politiska partier, kulturorganisationer och kalla till ett möte, men bjud också in enskilda personer.

Lokalgrupperna kan göra många olika saker. Röda linjens lokalgrupp har haft apellmöten på lördagar i bl a Aspudden och Skärholmen. Den har delat ut flygblad, sålt rockmärken, samlat namn, samlat pengar till demonstrationskostnaderna och haft bokbord.

Andra förslag på aktiviteter för lokalgrupper är att skriva insändare, ha seminarier och föreläsningar, filmvisning, arrangera studiecirklar, skriva till regeringen och informera om demonstrationer, möten och andra arrangemang som Nätverket mot krig har.

Vad kan Nätverket mot krig hjälpa till med i det lokala arbetet? Vi försöker hålla hemsidan uppdaterad med aktuella tal till torgmöten och aktuella texter till flygblad som kan användas lokalt. Vi informerar om lokala aktiviteter på hemsidan om ni skriver till
webmaster@motkrig.org Vi kan också försöka förmedla kontakt mellan personer som vill börja arbeta lokalt om ni mejlar in namn, var ni bor och kanske vad ni vill göra till info@motkrig.org. Däremot har vi tyvärr inte möjlighet att ta på oss att organisera upp det lokala arbetet, det får man lösa lokalt.

Starta en studiecirkel om Irak-konflikten
Tidningar och tidskrifter är fulla med artiklar som kan tjäna som utgångspunkt för diskussion. Exempel på böcker om bakgrunden till det hotande kriget är Krigsplan Irak av Milan Rai (Ordfronts förlag), Krig mot Irak av William R Pitt och Scott Ritter (Leopard) och Operation Ökenolja av Mikael von Knorring, (NIXON förlag)

En vit handuk i fönstret
Häng ut en handduk! I södra Europa har fredsrörelsen börjat hänga ut vita handdukar eller tygstycken genom fönstren som protest mot krigsförberedelserna. En del har också skrivit "paz" eller "peace" eller andra paroller på tyget.

Bilda en musik- och teatergrupp
Gå samman och bilda en musik- och teatergrupp mot kriget som med sång, musik och gatuteater kan agiterar mot kriget i samband med apellmöten, seminarier, demonstrationer och annat.

Köp en annons
Gå samman och samla pengar till en annons i den lokala tidningen i vilken ni tar avstånd från kriget.

Böcker till bokbord
Förslag på böcker om Irak att ha på bokbord är Krigsplan Irak av Milan Rai (Ordfronts förlag), Krig mot Irak av William R Pitt och Scott Ritter (Leopard) och Operation Ökenolja av Mikael von Knorring, (NIXON förlag) och NEJ-21 röster inför ett krig utgiven av Aftonbladet-kulturpocket.

Mejla gärna in andra förslag till aktiviteter till webmaster@motkrig.org